Skip to main content

1. Wie ben je en wat doe je zoal in het dagelijks leven?

Mijn naam is Marianne Wagemans. Ik ben geboren in Roermond maar woon sinds 1986 in Son. Onze 3 kinderen zijn hier geboren en opgegroeid en inmiddels zijn ze het dorp weer uit. In het dagelijkse leven ben ik de eigenaar van De Coach Huiswerksupport, en help ik dagelijkse pubers bij onder meer hun huiswerk. In goed overleg met de gemeente huur ik hiervoor een lokaal in de Ruysdaelstraat.

 

2. Waarom ben je lid geworden van SonEnergie?

Ik ben een van de mede oprichters van SonEnergie, vol idealisme ben ik hier in gestapt met meteen al het idee dat we kleinschalige energie op zouden gaan wekken. Dit onderwerp blijkt toch een stuk lastiger dan we gedacht hebben, temeer omdat wij ons in Son verre hebben gehouden van commerciële activiteiten. Ik ben dus een lid van het eerste uur, nog steeds idealistisch en nog steeds met het idee dat ik in de herfst van mijn werkzame leven iets goeds probeer te doen en Son en Breugel leefbaar en duurzaam achter te laten voor de volgende generatie.

 

3. Wat wordt je functie in het bestuur en wat zijn je plannen en ambities met SonEnergie?

Ik ben de nieuwe voorzitter van SonEnergie geworden. Mijn ambitie is om de leden actiever te betrekken bij het programma, we zijn niet voor niks een coöperatie! Verder zijn we, samen met de rest van het bestuur, op dit moment hard bezig om ergens in ons dorp een grootschalig zonnepanelen dak te realiseren, waarmee dan het eerste postcoderoosproject in Son en Breugel gerealiseerd zal worden. We werken hiervoor in het Groene Woud samen met buurgemeentes en worden begeleid door Ecco. U zult hier nog wel een en ander over horen. Ook ben ik van plan om de nieuwe wethouder van ons dorp veelvuldig bij onze plannen te betrekken en streef ik naar een goede samenwerking met de gemeente.

 

4. Hoe duurzaam is jouw eigen huis?

In 2004 hebben wij een grootschalige renovatie van ons huis doorgevoerd waarbij de oude (superdunne) vloer is vervangen door een dikke, goed geïsoleerde, vloer. Vrijwel alle ramen zijn toen vervangen door hr++. Voor een jaren 70 huis werd het toen in een klap duurzaam! De laatste fase hebben we dit jaar gedaan: de zolder is geïsoleerd, er zijn zonnepanelen gekomen (dit was jaren niet mogelijk omdat er mega (gemeente) bomen voor onze zuidzijde stonden) en ook op zolder is hr++ glas gekomen. In onze spouwmuur is in de jaren ’70 bolletjes isolatie gespoten, waar we niet heel blij mee zijn. En we hebben onlangs nok-isolatie aan laten brengen in de spouw. Verder heb ik vorig jaar de gaskookplaat door inductie vervangen. Aan een warmtepomp ben ik nog niet toe. En in deze droge periode zorgen we ervoor dat alle gebruikte water uit de keuken zoveel mogelijk (handmatig) in de tuin komt.