Skip to main content

Veel gestelde vragen – Warmtepompen

WAT IS EEN WARMTEPOMP?

Een warmtepomp vervangt je cv-ketel, of werkt met de cv-ketel samen (dat laatste noemen we een hybride warmtepomp). Je verwarmt je huis en – als de warmtepomp je cv-ketel vervangt – ook je water voor douche en keuken. Een warmtepomp werkt op elektriciteit en gebruikt warmte uit de lucht of bodem. Hierdoor is een warmtepomp energiezuinig. Met een warmtepomp kun je van het gas af, of heb je in ieder geval minder gas nodig. Dat is goed voor het klimaat, en het betekent ook dat je geld gaat besparen op je energierekening.

HOE WERKT EEN WARMTEPOMP?

Je kunt de werking van een warmtepomp vergelijken met die van een koelkast. Een koelkast koelt doordat hij warmte verzamelt uit de lucht in de koelkast, en die afgeeft aan de lucht buiten de koelkast. Een warmtepomp verzamelt warmte uit bijvoorbeeld de buitenlucht, bodem of het grondwater, brengt deze naar een bruikbare temperatuur en geeft die binnen in huis af.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN ELEKTRISCHE EN EEN HYBRIDE WARMTEPOMP?

Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. Hij zorgt op de meeste dagen voor de warmte in huis, de cv-ketel springt alleen bij als het erg koud is. De cv-ketel zorgt ook nog voor warm water in de badkamer en keuken. Voor een hybride warmtepomp is geen goede isolatie nodig, maar je haalt er wel meer uit als je ook beter gaat isoleren.

Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor verwarming van je huis én voor het warme water in de badkamer en keuken. Als je ook nog elektrisch gaat koken, woon je zonder aardgas. Deze warmtepomp wordt ook wel combi, volledig of all-electric genoemd. Een volledig elektrische warmtepomp is geschikt als je huis al redelijk tot goed geïsoleerd is.

IS EEN WARMTEPOMP GESCHIKT VOOR MIJN WONING?

Het is per situatie verschillend wat voor u het beste is: een cv-ketel of een warmtepomp. Nog niet iedere woning is geschikt voor een warmtepomp. Twijfelt u of uw huis geschikt is voor een warmtepomp? Doe dan eens een warmtepompcheck. Dat kan bijvoorbeeld op
https://www.kemkens.nl/warmtepompen/#/warmtepompcheck

https://www.engie.nl/product-advies/warmtepomp#/

KAN IN HARTJE WINTER HET HELE GEBOUW MET LUCHT-WATER WARMTEPOMPEN WORDEN VERWARMD?

Ja, hoewel de rendementen in de winter iets teruglopen, wordt het warmtepompsysteem hierop gedimensioneerd.

MEER INFORMATIE?

Kijk eens op de site van milieucentraal:

https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/duurzaam-verwarmen-en-koelen/?&tag=Warmtepomp

WAAR EN HOE VIND IK EEN ERKENDE INSTALLATEUR?

Op de site van het Regionaal Energieloket zijn lokale vakspecialisten benoemd die u kunt benaderen:
https://regionaalenergieloket.nl/son-en-breugel/vakspecialisten