Skip to main content

Verslag warmtecamera cursus 31 januari 2017

By 6 februari 2017Geen categorie

Aan de oproep “Wil je warmte-lekken in je huis vinden? – SonEnergie organiseert cursus warmtecamera” is goed gehoor gegeven: Binnen enkele dagen reageerden acht leden reageerden op onze uitnodiging.

Op de eerste sessie van 31 januari 2017 zijn we met vier cursisten op een grijze, windstille ochtend met de warmte camera aan de slag gegaan bij een van onze leden. Nadat we binnen hadden geleerd hoe de camera in te stellen, hebben we buiten (bij vier graden) een serie foto’s gemaakt. Ook de warmte straling van de leden zelf was duidelijk zichtbaar (zie bijgaande foto). Onder het genot van koffie zijn we weer opgewarmd en hebben we de foto’s bekeken. Vervolgens zijn de cursisten binnen verder aan de slag gegaan en nog vele foto’s geschoten.
De zoektocht naar warmte lekken was zeer vruchtbaar en leverde verrassende resultaten op: het plafond blijkt op diverse plekken een koude straler. Afwezigheid van een terugslagklep in de luchtafvoer geeft warmtelek. Ramen boven lekken warmte door problemen met tochtstrippen (gescheurd, geverfd of ontbraken). Ook bleek de convector slechts gedeeltelijk te werken door gebrek aan lucht circulatie. Dit kon terplekke verholpen worden.

De eigenaar van het huis zei ons na afloop: “Ik heb in deze ochtend meer over mijn huis geleerd dan de voorgaande 35 jaar.”

Met dank aan de gastvrijheid van familie Heijmans. Binnenkort wordt een volgende sessie georganiseerd voor de overige belangstellenden. Wilt u zich ook aanmelden? Stuur een bericht naar info@sonenergie.nl.

Luc Kruger
Huib Burger
cursusleiders SonEnergie

20170201 SonEnergie Warmtecamera cursus IV_02358 zoom