Skip to main content

Nieuwe warmtebeeldcamera’s dankzij Fluke

By 12 november 2023Geen categorie

Nu de herfst is ingevallen en de verschillen tussen de binnen- en buitentemperatuur van uw huis toenemen, is de geschikte tijd weer aangebroken om onnodige warmtelekken op te sporen. Dat kan nu nog beter met de vier infraroodcamera’s die Fluke Test- en Meetapparatuur uit Eindhoven afgelopen week aan SonEnergie beschikbaar heeft gesteld.

De energiecoaches met hun nieuwe warmtebeeldcamera’s van Fluke

 De zes energiecoaches hebben inmiddels bij meer dan  150 woningen in Son en Breugel een energiescan uitgevoerd. Vaak komt de vraag naar voren of er warmtelekken aanwezig zijn. In de zomer kun je dat niet meten, maar nu buiten kouder wordt, en binnen de kachel aan gaat, kunnen we weer gaan meten” aldus Kees Kokee, een van de energiecoaches van SonEnergie. “We zijn dan ook erg blij met deze gift van Fluke, zodat nu alle zes de energiecoaches over een eigen IR-camera beschikken om nog meer kwaliteit aan onze dienstverlening tijdens de energiescans te kunnen toevoegen”.

Warmtelekken van niet zichtbare kieren bij deuren en ramen, door oude verzakte  spouwisolatie of niet afgedichte dakranden, worden met een IR-camera snel ontdekt. Ook vochtplekken van bijvoorbeeld een beginnende lekkage die nog niet zichtbaar zijn, kunnen met een IR-camera eenvoudig worden vastgesteld. Daarnaast krijgen we regelmatig de vraag om het effect van genomen maatregelen te bekijken.

“Tijdens onze huisbezoeken merken we dat bewoners vaak niet goed weten waar het energieverbruik nu precies in zit. Zit het in die oude vriezer of  oude droger? Wat voor stand-by-gebruik heb ik eigenlijk? Al die kleine beetjes maken toch wel wat uit”. Zowel praktische tips over het ‘gedrag’ als meer technische zaken komen tijdens een scan aan bod. ”Veel huizen met vloerverwarming hebben geen ‘pompschakelaar’. Deze zet de pomp alleen aan als er warmtevraag is en schakelt de pomp, bij voorbeeld in de zomer, nagenoeg uit. Een besparing van tientallen euro’s of meer, die je in enkele maanden al hebt terugverdiend!”

Naast de warmtebeelden wordt tijdens een woning-scan ook de luchtkwaliteit (CO2 gehalte) en vochtigheid gemeten met speciale apparatuur. Daarmee kunnen we vast stellen of de woningisolatie op peil is.

De opgeleide energiecoaches van SonEnergie denken graag met u mee en geven tips of en in welke mate de voornemens om te verduurzamen reëel zijn. We houden rekening met de potentiële terugverdientijd, de mogelijke kosten en de valkuilen in het realisatietraject van o.a. zonnepanelen en warmtepompen. Ook worden vragen beantwoord over mogelijke subsidie en types energiecontracten; onderwerpen die vaak als complex worden ervaren en bij juiste keuzes aanzienlijke kostenbesparing kunnen opleveren.

Wilt u ook meer weten over uw mogelijkheden voor verduurzaming, kom eens langs tijdens het Energie-loket op de eerste en derde zaterdag van de maand , tussen 11 en 13 uur in het Dommelhuis. Wilt u ook uw woning laten ’scannen’ of een meting met de warmtebeeldcamera uitvoeren? Dat is tijdelijk gratis voor leden van SonEnergie. Lid worden kost slechts 20 euro per jaar en kan eenvoudig via  www.sonenergie.nl. Een energiecoach maakt dan binnen enkele dagen een afspraak met u.