Skip to main content

Bewoners zijn erg tevreden over energiescan SonEnergie

By 21 januari 2024Geen categorie

De speciaal opgeleide energiecoaches van energie coöperatie SonEnergie hebben in de afgelopen drie jaar bij zo’n 200 woningen een energiescan uitgevoerd. Om te evalueren hoe dit is bevallen en waar de dienstverlening nog kan worden verbeterd, hebben we in het afgelopen najaar een enquête gehouden onder de leden die de afgelopen tijd een scan hebben aangevraagd. De belangrijkste resultaten delen we graag met u.

De meeste scanaanvragen zijn binnengekomen via mond-op-mond-reclame of informatie in de MooiSonenBreugelkrant. Maar liefst 97% van de respondenten gaf aan de scan over het algemeen als ‘goed’ of ‘uitstekend; te hebben ervaren. Een prachtig resultaat waar onze energiecoaches terecht trots op mogen zijn! De meest terugkerende reacties waren: een duidelijke deskundige uitleg, een goed luisterend oor, ruim de tijd nemend en met bruikbare adviezen. De adviseurs nemen ruim de tijd voor je en zijn onafhankelijk en niet op de verkoop gericht. Ook de meting met de warmtebeeldcamera (die vanwege de buitentemperatuur niet in alle gevallen kon worden uitgevoerd) gaf bewoners waardevolle inzichten. Tenslotte werd de uitgebreide rapportage met nuttige tips en verwijzingen naar websites erg gewaardeerd. Voor sommige leden was de scan een bevestiging van hun ideeën en gevoelens, soms gaf het bewoners concrete nieuwe inzichten.

Bijna de helft van de respondenten heeft een besparing van dertig procent of meer op de energierekening bereikt! De meest voorkomende maatregelen die naar aanleiding van de woningscans genomen zijn, betroffen kleinschalige isolatiemaatregelen zoals tochtstrips of radiatorfolie of het aanbrengen van zware gordijnen voor het trapgat of de voordeur(66%). Er zijn ook meer ingrijpende verduurzamingsmaatregelen genomen zoals de aanschaf van zonnepanelen (45%), glasisolatie (37%) en spouwmuurisolatie (29%). Capaciteitsgebrek (personeelstekort) bij leveranciers is meerdere malen genoemd als oorzaak waarom wel geplande maatregelen nog niet zijn gerealiseerd. De aanschaf van een warmtepomp is soms nog als een te grote investering gezien.

Respondenten wilden graag meer informatie over accu’s voor de opslag van zonne-energie, ervaringen van andere mensen die maatregelen hebben genomen, namen van betrouwbare leveranciers en over subsidiemogelijkheden. Dat zijn voor ons nuttige tips waar we wat mee kunnen in de toekomst. De evaluatie gaf voor ons geen aanleiding om de scan aan te passen, wel om nog meer inwoners te motiveren en te inspireren om deze uit te laten voeren!

Zo zijn we bijvoorbeeld aan het kijken of we een voucher kunnen uitreiken aan mensen die een nieuwe woning kopen. Dat is immers een ideaal moment om maatregelen te nemen.

Wilt u ook een Energiescan laten uitvoeren door een van onze opgeleide energiecoaches of een warmtemeting uitvoeren om energielekken op te sporen? Wordt dan lid van SonEnergie voor €20 per jaar en kijk op www.sonenergie.nl voor meer informatie. Leden van SonEnergie krijgen een Energiescan  tijdelijk gratis dankzij de gemeente. Meld u aan via de website onder de knop ‘Lid worden’ of kom langs op het energieloket elke eerste en derde zaterdag van de maand tussen 11.00 en 13.00 uur aan de leestafel in het Dommelhuis.