Skip to main content

Aan energie geen gebrek bij Wij Doen Het Groen!

By 14 januari 2018Geen categorie

Door: Henk Hogeweg

Het gaat goed vooruit met de in het najaar gestarte projecten van Wij Doen Het Groen. Stap voor stap gaat het er steeds duurzamer aan toe in ons dorp.

 

Het initiatief van Klein en Duurzaam Wonen in Son en Breugel heeft niet alleen veel media-aandacht gekregen, maar is nu ook officieel een burgerinitiatief met een flinke groep geïnteresseerde bewoners. Samen met de gemeente wordt momenteel gezocht naar een goede locatie voor het plan met de kleine duurzame woningen.

 

De groep GripOpEnergie onderzoekt met elkaar het eigen elektriciteits- en gasverbruik en bekijken dan welke maatregelen genomen kunnen worden om het verbruik verder omlaag te brengen. Het eigen verbruik is inmiddels aardig in beeld en de volgende stap is de scan met de warmtebeeldcamera van Sonenergie. Daarna wil de groep andere mensen helpen, het liefst per straat of buurt. Wil je meer weten? Stuur een email naar Luc via luc.r.kruger@gmail.com en hij neemt contact met u op.

 

Kartrekster Amanda Schiltmans en haar groep ‘Statiegeld Op Jeugd’ hebben inmiddels ook weer flink wat stapjes gemaakt. Inmiddels is het duidelijk dat dit plan geschaard moet worden onder de noemer ‘Vitaal maken van dorpen op basis van balans in demografie’. Deze conclusie opende direct een zee van nieuwe mogelijkheden en inzichten. En daar put de groep energie uit voor het vervolg.

 

Lea van Beek, lid van de groep Coöperatieve Heerenboererij Son en Breugel, bracht in december een bezoek aan een Heerenboerdrij in Boxtel. Het was een zeer leerzame ervaring over hoe zo’n coöperatieve boerderij werkt. De volgende stap is de werkgroep uit te breiden en daadwerkelijk met een lokale boer in gesprek te gaan en te beginnen. De mensen van Heerenboerderij Boxtel willen daar graag bij ondersteunen.

Nieuwe projecten

Na de startbijeenkomst in november zijn er al weer een paar nieuwe projecten ontstaan. Zo trekt Maurice Peters van SonEnBreugelVerbindt samen met Thuis aan een zonnepanelenproject voor de wijk De Vloed en er is een plan om een scholenproject op het thema duurzaamheid nieuw leven in te blazen. Een lokale agrariër wil een deel van zijn grond graag beschikbaar stellen voor de ontwikkeling van een zonneweide in Son en Breugel. Leden van Sonenergie hebben hiervoor eerder belangstelling getoond en er is zelfs al ooit een plan voor uitgewerkt. Wellicht gaat het nu alsnog lukken.

In februari 2018 start ook de actie Zonnepanelenregeling van een aantal samenwerkende gemeenten. Met deze regeling kunnen huiseigenaren die niet direct de benodigde financiële middelen ter beschikking hebben, maar wel geïnteresseerd zijn in zonnepanelen, tegen zeer gunstige voorwaarden inschrijven op een regeling waarmee installatie direct kan plaatsvinden. De eerste installaties worden vanaf maart verwacht. Volg het nieuws hierover op de gemeentepagina en de website van de gemeente en meldt u tijdig aan!

 

Wilt u graag aansluiten bij een van de bestaande groepen of meedoen aan een nieuwe groep, stuur dan een email aan Henk.Hogeweg@DeLimes.nl dan brengen we u graag in contact met elkaar en gaan we u ondersteunen uw duurzame idee te realiseren.

Ook kunt u natuurlijk altijd aansluiten op de tweede werkconferentie van Wij Doen Het Groen, donderdag 18 januari, 19.30-22.00 uur, Sportcafé ExpresZo, Rooiseweg 3 in Son. Wij helpen u graag verder!