Skip to main content

Terugblik energiecafe klimaatstresstest

By 26 februari 2019Geen categorie

Ruim veertig leden en overige geïnteresseerden waren op 28 januari in De Bongerd aanwezig voor het eerste energiecafe van 2019. Een prachtige opkomst, zeker omdat tegelijkertijd in het Braeckland een voorlichtingsavond over geluidhinder van Eindhoven Airport aan de gang was.

Voor deze bijeenkomst hadden we Caspar Cluitmans van Bureau Kragten uitgenodigd. Dit bureau heeft vorig jaar in opdracht van de gemeente een klimaatstresstest uitgevoerd voor de hele gemeente. We weten allemaal dat het klimaat verandert en dat het daardoor harder en extremer regent. Maar kan ons riool dat over al aan? Op welke plekken binnen onze gemeente is er bij bepaalde heftige buien als eerste waterlast te verwachten?
In de stresstest is dit doorgerekend en zijn een aantal aandachtsgebieden benoemd.

Op basis hiervan is een regenwatervisie opgesteld niet alleen is aangegeven waar de aandachtsgebieden liggen, maar ook hoe hiermee zou kunnen worden omgegaan. De gemeente kan bij de herinrichting van de openbare ruimte maatregelen nemen, maar we kunnen ook zelf (met elkaar) aan de slag. Caspar heeft hier een aantal inspirerende voorbeelden van aangegeven.

Wilt u de hele presentatie terugzien? Klik dan op onderstaande link.
presentatie Caspar Cluitmans 28-01-2019

Wilt u de gemeentelijke regenwatervisie inzien, en kijken wat de uitkomsten van de stresstest zijn voor uw directe woonomgeving? Kijk dan op de bijlagen van de visie, die via onderstaande link is in te zien.

https://www.sonenbreugel.nl/bestuur-en-organisatie/het-laatste-nieuws_44309/item/klimaatbestendig-son-en-breugel_74131.html

In het tweede deel van de avond heeft Noud Heuvelmans een toelichting gegeven over de duurzame renovatie van zijn woning uit 1890. De eerste fase van zijn renovatie (isolatie van de zolder) is inmiddels afgerond en de komende tijd werkt hij verder toe naar een duurzame en hopelijk energieneutrale woning. Waar loop je tegen aan bij zo’n oude woning, welke keuzes heeft hij gemaakt? En wat staat er nog op de rol voor komend jaar? U kunt het teruglezen in zijn presentatie die via onderstaande link is in te zien.

190128 Energiecafe Noud Heuvelmans