Skip to main content

7 november: energiecafe zonnepanelen

By 29 oktober 2023Geen categorie

Op 7 november 2023 organiseren we een energiecafé over ‘alles water komt kijken bij het aanschaffen van zonnepanelen’. Velen van u hebben al zonnepanelen op het dak liggen. Toch is ook dan een energiecafé hierover voor u relevant. We krijgen tijdens ons energieloket regelmatig vragen van paneel-bezitters over onder andere het afschakelen van panelen door de netbeheerder tijdens zonnige dagen en over het afschaffen van de salderingsregeling. Verder bereiken ons ook verhalen over een ‘kopersstaking’ van zonnepanelen. Maar wist u bijvoorbeeld dat de inkoopprijs van de zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald? We merken dat er veel vragen over dit onderwerp leven, zowel bij zowel dorpsgenoten die al panelen hebben als mensen die ze overwegen.

Stijn van de Vleuten van SV Elektrotechiek zal daarom op 7 november een energiecafé over zonnepanelen verzorgen. We hebben Stijn gevraagd om in ieder geval in te gaan op de volgende onderwerpen:

  • Welke soorten panelen zijn er momenteel en wat is het verschil? (op dak, integreren in dak, gevelpanelen, panelen in schutting), en waar moet je op letten bij het aanschaffen van nieuwe panelen?
  • Hoe kunnen de panelen het beste liggen? Perse zuid? Of is oost west soms verstandiger? En hoe legt men panelen op een plat dak?
  • Hoe moet ik panelen onderhouden (schoonmaken, nesten verwijderen).
  • Wat is de stand van zaken over de afbouw van de salderingsregeling en wat betekent dat voor de gemiddelde terugverdientijd? Is het straks nog wel zinvol om zonnepanelen aan te schaffen?
  • Heeft het nu al zin om een thuisaccu aan te schaffen om meer eigen opgewekte stroom te gebruiken?
  • Wat gebeurt er precies wanneer mijn omvormer afslaat vanwege overbelasting van het stroomnet op zonnige dagen? Wat kan ik hier zelf aan doen, en wat kan een installateur of Enexis hieraan doen?
  • Hoe zit het met de duurzaamheid? Zijn zonnepanelen inderdaad het ‘nieuwe asbest’?
  • Wat is het verschil tussen 1- en 3 fase omvormers, en hoe zit het met intern salderen bij deze twee typen omvormers in combinatie met een slimme meter?
  • Hoe zit het met de brandveiligheid (verzekerbaarheid) van een zonnepanelen-installatie?
  • Hoe werken stekkerpanelen (plug&play-panelen)? Waar moet je op letten? Wat zijn de voor- en nadelen?

Kortom, volop technische en niet-technische onderwerpen voor zowel bezitters als (nog)niet-bezitters van zonnepanelen. Uiteraard zal er ook voldoende ruimte zijn voor jullie aanvullende vragen en het onderling uitwisselen van jullie ervaringen met andere inwoners.

Wanneer: 7 november 2023

Waar: Dommelhuis Son en Breugel

Hoe laat: 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)

Aanmelden is niet nodig