Op dinsdagavond 22 oktober vertelt Eric Ruis, inwoner van ’t Zand, over zijn ervaringen met het verduurzamen van zijn woning. Van koudebruggen oplossen tot zonnepanelen plaatsen en van warmtepompen tot lage temperatuur radiatoren. Maar het gaat ook over zijn motivatie om (bijna) helemaal aardgasvrij te wonen en over het wooncomfort dat aanzienlijk is toegenomen. Er zal ook volop gelegenheid zijn om met elkaar van gedachten te wisselen.
Motivatie
De motivatie van Eric en zijn vrouw om het huis uit 2002 te verduurzamen was vooral de zoektocht naar comfort. Maar ook het verlagen van de energierekening speelde een belangrijke rol. Tijdens de verduurzamingsreis kwam daarbij ook nog het besef dat het een prettig gevoel is om minder afhankelijk te zijn van gasbronnen elders op de wereld. Elektriciteit kun je zelf (voor een deel) opwekken en zijn verwachting is dat elektriciteit uiteindelijk (veel) goedkoper wordt dan gas.
Vocht
Ondanks de jonge leeftijd en goede isolatie van de woning, hadden Eric en zijn vrouw last van vocht. Het bleek dat er koudebruggen in de woonkamer zaten; een fout tijdens de bouw. Het oplossen van de oorzaak van de vochtproblemen was het begin van het verduurzamen van de woning. De oudste zonnepanelen zijn inmiddels 10 jaar oud. Daarna kwamen er steeds een paar zonnepanelen bij, als antwoord op de toegenomen vraag naar elektriciteit. Deze vraag komt van de inmiddels all-electric warmtepompen, de warmtepompboiler en de twee elektrische auto’s. Het gasverbruik is inmiddels gedaald van 3200 m3 naar 150 m3 per jaar.
Koelen
Behalve verwarmen kan de warmtepomp ook koelen. Dat is enorm comfortabel tijdens warme zomers. De verkoeling komt van de vloerverwarming, de lage temperatuur radiatoren, maar ook van een aantal wanden en plafonds. Hoe Eric dat voor elkaar heeft gekregen, zal hij tijdens het Energiecafé vertellen. Dan zal hij ook laten zien, dat techniek en esthetiek hand in hand gaan in huize Ruis.
Aanmelden
Het Energiecafé is op dinsdagavond 22 oktober in het Dommelhuis. Inloop vanaf 19:00 uur. De lezing start om 19:30 uur en duurt tot ongeveer 21:00 uur. Na afloop kan men napraten bij de bar. De entree is gratis. Om te zorgen dat er voldoende stoelen zijn, is het fijn als u zich aanmeldt via secretaris@sonenergie.nl.