Skip to main content

Energiek energiecafé van SonEnergie

By 10 oktober 2015januari 24th, 2016Geen categorie

Bijna twee uur wist Pieter van der Ploeg van GO! Groene Oplossingen uit Zeist de circa 25 aanwezigen te boeien tijdens het energiecafé dat SonEnergie op 8 oktober organiseerde in De Landing. Soms met prikkelende stellingen (‘Glaswol wordt het asbest van de nieuwe generatie’). Soms met praktische tips (‘Wilt u uw dakleer vervangen? Gebruik EPDM in plaats van bitumen’) en eigen ervaringen (‘mijn maandlasten zijn omlaag gegaan van 300 naar honderd euro per maand en de woonkamer waar ik vroeger nooit kwam is nu de meest comfortabele plek in het huis’).

 

Wist u bijvoorbeeld dat circa 70% van uw energielast bestaat uit warmtevraag (en dus niet de vraag naar stroom) en dat met simpele isolatiemaatregelen vaak al snel 25 reductie in de energievraag te behalen is? Ook werd uitgebreid ingegaan op de verschillen tussen zonnewarmte (met heatpipes) en zonnestroom (met zonnepanelen). Voor mensen met veel hoge bomen in de omgeving, in ons groene dorps komt dat regelmatig voor, zijn zonnepanelen soms niet efficiënt vanwege de schaduwwerking. Heatpipes kunnen dan een goed alternatief zijn.

 

Ook voor het winddelen (het kopen van een aandeel in een windmolen met de afgelopen jaren circa 7% rendement) en de thermodynamische warmptepompen bleek volop interesse. Dit is een combinatie van een lucht/water warmtepomp die warmte uit de buitenlucht onttrekt met een zonnecollectorstysteem die een hoog rendement heeft als er zon op schijnt.

 

Het was een erg inspirerende avond vol kritische vragen en geïnteresseerden die wilden zoeken naar mogelijkheden om samen toe te werken richting ‘nul op de meter’!

 

De presentatie van Pieter van der Ploeg kunt u hier terugkijken. Daarnaast verwijzen we u naar www.groene-oplossingen.nl of onze eigen website www.sonenergie.nl.

 

foto energiecafe warmtepompen 08-10-2015klein