Skip to main content

Ervaringen met energiecollectieven

By 7 februari 2017Geen categorie

Regelmatig organiseren Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis ieder hun eigen Energie collectief. Daarvoor kun je vrijblijvend inschrijven. Vaak wordt de keuze voor een eenjarig op een drie jarig contract aangeboden na afloop van de veiling. Onze persoonlijke ervaring was dat je daarmee inderdaad besparingen kunt krijgen in de orde van honderden euro’s op je jaarlijkse energierekening.

Het energie collectief van de Consumentenbond:
https://www.consumentenbond.nl/energie-vergelijken/vergelijker/energiecollectief/?ticketid=4377774A-B750-472F-8D50-0AA1857057D6&collectiveId=940&lapid=10000255&actioncode=CB20_R3FC_CS_20161228&ftfe=true.
Je hoeft geen lid van de Consumentenbond te zijn om mee te doen.

Het energie collectief van de Vereniging Eigen Huis:
https://www.eigenhuis.nl/collectieve-inkoop-energie
Je hoeft geen lid van VEH te zijn om in te schijven. Als je besluit mee te
doen word je wel geacht lid te worden.

Het is te overwegen om je huidige contract open te breken en daar een boete voor te betalen. Het boete bedrag vind je op
https://www.energieleveranciers.nl/overstappen/opzegvergoeding-energiecontract

Voor eigenaren van zonnepanelen zitten er soms adders onder het gras: Met name bij installaties die een groot deel van het jaarverbruik kunnen opbrengen kan dit het geval zijn.
1) Als je je contract beëindigd kan de teller of saldering negatief eindigen, afhankelijk van het tijdstip van installatie. Met name overstappen in maanden juli tot december kan leiden tot een (tijdelijk) overschot, dat dan slechts het lage teruglevertarief afgerekend wordt. Dan is het beter een boete te betalen in de winter dan verlies te maken in de nazomer t.g.v. het teruglevertarief.
2) Als je een ouderwetse piek/dal meter hebt (of een slimme meter met piek/dal): Er is een bepaalde energieleverancier die saldeert per piek & per dal meter en verrekent deze NIET met elkaar. Gezien dat je panelen energie leveren overdag, dus door de week in de piek, zal die mogelijk negatief eindigen. Die vergoedt dan slechts het lage teruglevertarief daarvoor. Gelukkig zijn de meeste andere royaler en salderen zij ook dat overschot, weliswaar met het daltarief. Check de website van de energieleverancier die je overweegt op dat aspect. Op zeker te zijn: Als je het aanbod hebt ontvangen, vraag bij het collectief om een specifieke berekening op basis van jouw historisch zonne-energie productie.

Luc Kruger
Jan Frans Brouwers

SonEnergie