Skip to main content

Het duurzame huis van Ivo van Rooy

By 19 november 2017november 22nd, 2017Geen categorie

Ongeveer anderhalf jaar geleden hield Ivo van Rooy tijdens een van onze energiecafe’s een bevlogen presentatie over zijn plannen om in Leidsche Rijn in Utrecht een huis te bouwen dat ècht nul op de meter is: een comfortabele woning zonder energierekening en zonder stadsverwarming. SonEnergie was benieuwd of zijn huis inmiddels klaar is, waar hij tijdens zijn bouwproces tegenaan is gelopen, wat voor tips hij heeft voor zelfbouwers die in Son aan de gang willen gaan. En natuurlijk de cruciale vraag of het is gelukt om inderdaad energieneutraal te worden.

 

Op 8 november was Ivo op ons verzoek weer in Son om ons bij te praten over zijn ervaringen. Hij had dit keer ook zijn vrouw Marcia meegenomen.

 

Het huis is inmiddels nagenoeg gereed. Daarbij is Ivo uitgegaan van het principe multicomfort. Dat betekent dat naast duurzaamheid ook zaken als daglicht, akoestiek en dergelijke van belang waren. Comfort moest leidend zijn bij al zijn keuzes en duurzaamheid was een afgeleid doel. Zo koos hij bijvoorbeeld voor een erker/dakkapel, voor extra licht en comfort, ondanks dat deze op het zuiden ligt en er extra schaduwwerking op zijn zonnepanelen optrad.

 

Uiteindelijk hebben Ivo en Marcia verschillende duurzame en innovatieve maatregelen in hun huis gerealiseerd, waaronder:

  • Een fundering van staalvezelbeton;
  • Volledige houtskeletbouw die in drie dagen geplaatst is;
  • Triple glas (HR+++)
  • Een douche met warmteterugwinning in combinatie met warmtepomp;
  • Een ventilatie met warmteterugwinning;
  • Elektrische wandverwarming op de bovenverdieping (plaatsing achter gipspanelen, per ruimte instelbaar en warmt sneller op dan vloerverwarming);
  • Twee warmtepompen: een voor de vloerverwarming/cv en een voor het tapwater;
  • 32 zonnepanelen in 3 strings (geen optimizer).

 

De keuze voor een thermodynamische warmtepomp met panelen boven de dakkapel bleek achteraf misschien te innovatief en experimenteel. Inmiddels is er al een keer of vijftien een monteur langs gekomen en het werkt nog steeds niet optimaal. Een ‘gewone’ luchtwaterwarmtepomp was misschien beter geweest.

 

Maar is zijn woning daadwerkelijk energieneutraal geworden?

 

Nee, nog niet. Anderhalf jaar geleden ging hij uit van een verbruik van 6600 kwh, en het is uiteindelijk 6438 kwh geworden. Huishoudelijk en qua ventilatie gaat alles prima. Maar de verwarming en koeling van de warmtepomp verbruiken veel meer dan verwacht. Daarnaast is de opwekking veel minder dan verwacht. 5365 was vooraf berekend, maar er is slechts 4000 opgewekt. Waarschijnlijk omdat een string niet werkt.

Ivo heeft goede hoop dat als deze string gemakt is, en ook de warmtepomp (eindelijk) naar behoren functioneert, hij inderdaad een nul op de meter woning krijgt. Ware het niet dat hij inmiddels ook een hybride auto heeft aangeschaft die in zijn planvormingsfase nog niet berekend was.

Al met al was het wederom een leerzame en inspirerende avond. Als u de presentatie van Ivo wilt terugzien. Kan dat via deze link:

 

presentatie ivo van rooij 8-11-2017